Home > Fire Ecology > Life 15 days after the large fires in Valencia

Life 15 days after the large fires in Valencia

Few days ago two simultaneously large fires occurred very near to Valencia city [1]: The first affecting Dos Aguas and surroundings (ca. 29000 ha burned), and the second in Andilla and surroundings (ca. 19000 ha burned). The fires burned under extreme fire whether conditions (strong drought, high temperature and strong dry wind [Foehn type wind]). 15 days after the fire, I visited area burned around Dos Aguas and took these pictures showing the postfire life activity; several species already started to resprout and pines were dispersing their seeds. In addition I saw several lizards, different birds and a fox, all in the middle of the recently burned area, quite far from the edge of the fire.

A. Chamaerops humilis (en: Mediterranean dwarf Palm, es: palmito, cat: margalló)

B. Resprout of Quercus coccifera (en: Kermes oak, es: coscoja, cat: garric, coscoll)

C. Resprout of Daphe gnidium (en: flax-leaved daphne, es: torvisco, cat: matapoll). The high intensity of the fire is clear from the thick remaining branch.

D. Post-fire seed dispersal of the serotinous cones of Pinus halepensis (en: Aleppo Pine , es: pino carrsco; cat: pi blanc).

 

[1] Incendios forestales en Valencia, Junio 2012, jgpausas.blogs.uv.es, 4/Julio/2012.

 

  1. July 25th, 2012 at 14:33 | #1

    Hola Juli,

    Interesante que tan sólo 15 días después se vea tanta capacidad de rebrote! Gracias por compartir en el blog estas cosas y hacer didáctica del fuego, se agradece el esfuerzo de divulgación. Tengo pensado escribir algo en mi blog (ecoforestalia.blogspot.com) sobre incendios forestales , y me preguntaba si tendrías problema en que usara estas fotos como muestra de que no todo es siempre tan negro como lo pintan. Por supuesto, citando las fuentes.

    Muchas gracias!

  2. Juli G. Pausas
    July 26th, 2012 at 10:53 | #2

    Sin problemas, utiliza la información que quieras! Y si citas el enlace, mejor.
    Gracias, Juli

  3. August 2nd, 2012 at 13:35 | #3

    Hola Juli, arribe aquí després d’escoltar la teva entrevista a El Temps llegida el dimarts a La Descoberta de RadioKlara. Primer de tot gràcies per penjar-la a la teva web i així poder-la llegir amb tranquil·litat. M’ha semblat molt interessant tot el que hi dius, cada frase és per emmarcar. És molt important el fet de conjugar l’urbanisme amb el medi i alhora combatre els focs amb la prevenció. En el moment que hi ha un incendi tots apretem a córrer pensant que és el pitjor que podria passar, però com es veu a les imatges que mostres el foc pot permetre regenar el medi. Els focs amb molt vent poden no arribar a cremar del tot els arbres. Tinc un dubte referent a la complexitat de la biodiversitat que es pugui perdre en els incendis, vull dir, després d’un incendi on no hi quedin arbres és com que la regeneració ha de començar de zero i no va a la mateixa velocitat, primer amb matolls, arbusts i fins que no hi torni a haver vegetació de més port pot passar molt temps. No fas menció a l’afectació d’animals, aus i insectes, com és? El meu darrer dubte és com actua el foc en el subsòl.

  4. Juli G. Pausas
    August 2nd, 2012 at 14:47 | #4

    Hola Eva,
    Gràcies pel teus comentaris. Certament un incendi no és el pitjor que pot passar, almenys des del punt de vista de la biodiversitat. Per exemple, les urbanitzacions són molt pitjors perquè SI destrueixen diretament la natura (i costa molt de regenerar!), amés son una font d’espècies invasores i d’ignicions (i possibles incendis).
    Respecte als teus dubtes: la biodiversitat no se troba només als arbres, és més, als ecosistemes mediterrànies, la major part de la biodiversitat està als matollars, i els matollars de regeneració després del foc poden ser tant diversos o més que la comunitat arbòria prèvia. El mòn és dinàmic i les dos coses, les comunitats d’abans i les de després són importants per a la biodiversitat. A més molts dels arbres (no tots) regeneren molt bé després dels incendis, així que el foc pot fer canviar temporalment l’estructura (de bosc a matollar), però no té perquè haver pèrdua de diversitat; les espècies d’arbres poden encara estar allí, tot i que durant una temporada seren joves o xicotets.

    Respecte a la fauna, està molt menys estudiada, però en general, gràcies a la capacitat de moure’s, s’amagan i eviten el foc. Per exemple, es surprenent que 15 dies després de l’incendi de Dos Aguas, al mig de la zona cremada, vaig vore moltes sargantanes, insectes, i alguna rabossa!; se n’ensurten! Clar que alguns animals moren (com moren les gaceles quan se les menja un lleó), però el que no està clar és que hi haja pèrdua de diversitat de fauna, si el régim d’incendis no és extrem. En alguns casos, és cert que els humans podem arribar a provocar tants incendis que el règim siga extrem i perjudiqui a la biodiversitat (i açò està passant en algunes zones). Sobre el subsòl encara en sé menys. La calor no afecta gaire al subsòl, perque el sòl és molt bon aïllant de la calor, i a pocs centrimetres sota el terra ni se calenta. Les aigues del subsòl poden veures afectades pel fum i les centres, però no sé exactament les implicacions, tot i que molt greus crec que no poden ser.

    El que has de tenir clar és que el foc es com la pluja, hi ha uns règims naturals (en freqüencia, intensitats, estacionalitat, etc…) que no afecten negativament als ecosistemes, i fora del regim natural, tant si plou massa com si plou massa poco, poden ser perjudicials. Amb els incendis passa el mateix.

    Textes sugerits:
    http://www.uv.es/jgpausas/papers/Pausas-2011-Metode_incendis-ara-i-sempre.pdf
    http://www.uv.es/jgpausas/papers/Pausas-2010-IyC_fuego-evolucion.pdf
    http://www.cronicapopular.es/2012/07/incendios-de-ayer-de-hoy-y-de-manana/
    http://www.elcultural.es/noticias/LETRAS/3440/La_ecologia_del_fuego
    http://www.uv.es/jgpausas/incendios.html


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 6 5 ?